Tuesday, September 25, 2007

Dugi Otok, A romantika titkos szigete



Dugi Otok

A Romantika titkos szigete, Mészáros Péter Moha, 2oo7.

A szigetről általában

Horvátország valósággal dúskál a szigetekben. Majdnem minden régióban találunk lakott vagy lakatlan, kisebb nagyobb szigetet vagy félszigetet. Az Észak- Dalmáciához tartozó Zadar szigetcsoport legnagyobbja, Dugi Otok. A név, bármennyire pikánsan hangzik is magyarul, horvátul mindössze hosszú sziget- et jelent. A szárazföldtől távol eső, mindössze 11 falvat és csaknem 3ooo lelket számláló sziget 43 km hosszú és 4.6 km széles. Zadartól komppal másfél óra alatt közelíthető meg. A sziget legnagyobb települése "fővárosa", a déli részen épült Sali.

Kocsival: A szezonálisan működő kompjárat, napi 3- 4 alkalommal szállítja oda és vissza a látogatókat. A komp Brbinj- be érkezik, ahonnan Északnak vagy Délnek vehetjük utunkat. A komphoz érdemes időben érkezni, különosen a sziget elhagyásakor, mivel megtörténhet, hogy nem férünk fel rá. A kompra magunkkal vihetjük autónkat is ( 1 személyautó és 2 személy kb. 16o kuna ). Sütkérezhetünk a fedélzeten, vagy megihatunk egy kávét a légkondícionált "szalon"- ban. A hajóút már magában is csodálatos, és időben egyáltalán nem tűnik soknak, mivel folyamatosan gyönyörű látvány tárul elénk a környező szigetekről.


Fekvése: A Hosszú Sziget északnyugat- délkeleti irányban nyúlik el az Adria középső részén, ezért mind időjárását, klímáját, mind pedig környezeti adottságait, növényzetét tekintve a szigeten erőteljesebb a mediterrán hatás, mint Dalmácia egyéb részein. A sziget legmagasabb pontja, Vela Straza, mely 338 m magas, és ahonnan lenyűgöző a kilátás a szigetet körülvevő aprócska miniszigetek kopár bálnahátaira vagy a nyílt tengerbe fejest ugró függőleges sziklafalak meredélyeire.

Dugi Otok Horvátország talán legromantikusabb szigete. Tökéletes azok számára, akik békés, nyugodt túristáktól mentes nyaralásra vágynak, ahol a változatos tengerpartok kísérte vadregényes táj és szinte érintetlen természet az aprócska halászfalvak által nyújtott meghitt és barátságos, tradícióval párosul. A Hosszú Sziget a strandolás mellett kiválóan alkalmas ugyanakkor búvárkodásra, erdőjárásra, bóklászásra, gyalogtúrára de kerékpározásra, horgászatra is.
A szigetet elsősorban olaszok látogatják, közelsége miatt, akik leginkább hajóval érkeznek augusztus első heteiben. A strandok és a falvak azonban még főszezonban sem zsúfoltak.
Aki nem yaht-tal érkezik, az is könnyedén bérelhet motorcsónakot ( Saliban 45o kuna 1 napra ), és elheverhet valamelyik közeli kissziget lakatlan partján, távol az emberektől. Vagy a településeket összekötő kiváló minőségű autóúton kényelmesen bejárhatja és felderítheti a sziget minden egyes zegzugát. Az autóútról pompás kilátás tárul elénk, bármerre is vezessen utunk, az azúrkék tengerben lubickoló lakott vagy lakatlan szomszédos szigetek, képeslapba illő látvánnyal varázsolnak el bennünket. A 6o km/h - val, megengedetten bevehető kanyarok, szerpentinek, az utakra jellemző gyér forgalom,pedig hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan eljuthassunk bárhová a szigeten ( Hosszában 1 óra alatt átszelhető a sziget, próbáljuk csak ki! De előtte kössük be magunkat!)

Strandok: A szigeten számtalan, különböző adottságokkal rendelkező bícset találunk.A legtöbb strand sziklás (de ezek között is van különbség, legtöbbje pl. kényelmes, nagy, lapos kövekkel rendelkezik ), a lakott területeken vagy a falvakon belül betonozott és teraszos a partszegély, de találunk aprókavicsos vagy tojás alakú kavicsokkal fedett strandokat valamint, a hölgyek és gyerekesek körében közkedvelt homokos un. lightbícseket. A sziget szélei nem meredekek, ezért könnyen megközelíthetők mind a tenger, mind pedig a szárazföld felől.

A természet: A Hosszú Sziget varázslatos természeti csodákkal és lencsevégre való látványosságokkal rendelkezik. A délnyugati részen található Kornati Nemzeti Parkot 147 minisziget öleli körbe. Az ugyancsak délen elterülő Telascica Nemzeti Parkban pedig a csaknem 2 km hosszú Sós Tó felejthetetlen "lebegő" úszással kecsegtet. Az innen gyalogszerrel megközelíthető nyugati partszakaszon a végtelen, azúrkék tengerbe függőlegesen bevágódó, lélegzet elállító sziklafalak látványa felejthetetlen élményt nyújtanak. A barátságos, római stílusú, szinte érintetlen mediterrán halászfalvacskák, apró kikötők, vegyesboltok és éttermek lehetőséget nyújtanak a helyi specialitások kipróbálására.

Jó lehetőség van helyi jellegzetességek beszerzésére, úgyismint olivaolaj, méz, sajt, bor, törkölypálinka (grappa), sülthal, gyümölcsök, zöldségek.

Fesztivál: A Hosszú Sziget legnagyobb ünnepe az augusztus első hétvégéjén, Saliban megtartott Saljske Uzance. A 43 éve ünnepelt rendezvény, valóságos halászat- fesztivál, kirakodóvásárral, szamárversennyel, nemzeti táncbemutatókkal és egyéb sportakciókkal, kulturális eseményekkel.

Szállás: Dugi Otok szálláslehetőségek széles skálájával várja az ide látogatókat. A nagyobb falvakban (Sali, Bozava) hoteleket és több emeletes ikerappartmanokat is találunk, de szinte minden faluban megszállhatunk a helyiek lakóházaiban kialakított szállásokon. Kemping jelenleg még nincs, de a helyi jellegzetességeket, nyelvet és kultúrát leginkább úgy tapasztalhatjuk meg, ha az ott élő helybéliekkel elvegyülve szállunk meg egy appartmanban vagy kiadó szobában. Annak ellenére, hogy egy szigeten vagyunk az árak egyáltalán nem borsosak, különösen a kisebb falvakban. (45-55 Eu/ appartman, 25-35 Eu/ szoba)

Közlekedés: A Hosszú Sziget, kiváló célpont és központi pihenőhely a nagyobb hajókkal érkezőknek, akik hetekig hajózva sem érnek a végére a környező szigetek bejárásának. Autóval kényelmesen el lehet jutni a sziget valamennyi pontjára és csaknem minden standjára. A parkolás majdnem mindenhol ingyenes. Ne érkezzünk a szigetre csontszáraz tankkal, mivel csak egyetlen faluban van töltőállomás. Egyes falvak közt autóbuszjárat üzemel, de ritka, mint a fehér holló. A bátrak drótszamárral kerekezhetnek körbe, a meztelenül strandolók pedig motorcsónakot bérelhetnek, hogy lakatlan szigetet találjanak maguknak.

Pénzfelvétel, Bankkártya: Pénzváltás kizárólag Saliban, a fővárosban van, itt találunk bankautómatát is. Az északi ponton lévő másik nagyfaluban, Bozavaban kivehetünk pénzt MasterCard-ról, amit úgy mondanak: Májsztró!