Wednesday, May 16, 2007

Nyerd el Korda György pénzét!


-Kispál és a Borz: Halszív-

Zsák Húsztó a kiegyenlítő kamrájában ült és papírkereteket húzgált a festményeire.
Az elmúlt hetekben azzal volt elfoglalva, hogy halszívmetszeteket és halpikkelyekkel díszített uszonyokat vitt át vászonra egy evezőmembrán segítségével. A képekből kiállítás készül és Húsztó éppen kiegyemlíti a művészeti mondanivaló - azaz szellemi üzenet- valamint a tálalás közti hézagot a keretezéssel.
- Hallom hazakészülsz, - mondta Kenszóda, mikor belépett és letette az áfonyatortát a fűrészbakra. Néha hozott áfonyatortát, nem mintha valakinek születésnapja lenne. Ez volt a szórakozása, néha csak úgy, hozott egy áfonyatortát.
- A nyári ragacs előtt szándékozom hazalapátolni,- mondta Zsák, aki öt éve érkezett erre a hatalmas korallzátonyra, de megunta a búvárkodást és most visszakészült Franciaországba, különösen, hogy azt hallotta, egy magyar arisztokrata lett a francia császár. Palack nélkül úszom vissza, mérgelődött magában, mikor a hírt meghallotta, egy búvárpipával tömöm be a pofáját.
Kenszóda komótosan szeletelni kezdte a tortát és arra gondolt, az álmok néha teljesen értelmezhetők, valamikor meg a fejük tetején állnak.
- Képzejle mi történt velem.- kezdte és úgy taposott el egy véletlen földre hullt áfonyát, mint egy férget. A padlón kék paca maradt. Áfonyafolt.
- Azt álmodtam, hogy nyertem egy vitorláshajót, erre reggel kimegyek az utcára és kiderül, hogy elvontatták a furgonomat.
- Nofene, -mondta Zsák, - az úgy tudom rengetegbe kerül.
- Nem is az - nyalta le a kést Kenszóda, - de nem tudok bemenni a városba. Metróra nincs pénzem, van egy biciglim, gondoltam majd azzal járok, de a bicigli kerekei benne vannak a furgonomban.
Megszólalt a telefon, de senki nem nyúlt utána. Mindenki szörnyen elfoglalt volt a kiegyenlítő kamrában.
- Biztos megint a SÜVÁK elnöke.- mondta Zsák Húsztó.- Ez az alak a Sültgalamb Váró Klubból nem akar békén hagyni. Legújabban azt találta ki, hogy dokumentumfilmet forgat rólam, hogyan bolyongtam körbe-körbe az amerikai zátonyokon. Mindent megtesz, hogy marasztaljon. Nem érti meg, hogy a szárnyasok közül, már a szárnyas hal sem érdekel. Csak a halszívek. Bizony, csak a halszívek.





No comments: